Založ si blog

Šibnutá Európa…

Keď som v roku 1991 navštívil niektoré krajiny západnej Európy spolu s mojimi kamarátmi, cítili sme sa ako exoti. Niekedy to bolo príjemné a niekedy smutné. Pamätám si, ako nás jeden vinár vo Francúzsku pohostil zadarmo len preto, že sme pochádzali z Československa a pre neho to bola česť, stretnúť nás. Pamätám si však ako nás v Taliansku pokladali za nebezpečných, či v Nemecku za menejcenných.

Niekto nám ponúkal televízor, ktorý snáď používala ešte Mária Terézia, iný nás poučoval o pravidlách stolovania a našiel sa aj taký, ktorý sa vcítil do role Cyrila a Metoda a chcel nás skultúrniť.

Nečudoval som sa (trochu preháňam), možno to bola pre nich nová skúsenosť, možno nová možnosť, alebo len strach čo bude. Nemysleli sme si, že keď sa budeme takmer po mesiaci vracať domov (vtedy ešte Československa) a navštívime tradičnú českú hospodu v Železnej Rude budeme cítiť radosť, že sme doma. Vychutnávali sme si pivo a počúvali sme, ako sa máme rozdeliť. To je však iný príbeh.

S odstupom času som často navštevoval tieto krajiny snov súkromne alebo služobne. No odmeranosť sa nezmenila. Vždy (a nielen ja) som pociťoval akúsi potrebu byť vďačný za to, že tam môžem byť, že môžem byť ich súčasťou a vážiť si ich pre ich ochotu rešpektovať nás. Preháňam? Verte mi, že nie.

Zažil som rôzne situácie, keď nás pokladali za ľudí žijúcich bez elektriny (aspoň v niektorých lokalitách), televízia bola pre nás luxus a o kvalite stravy ani nehovoriac. Zažil som to zoči voči ľuďom, ktorí k nám prišli z donútenia, pretože pracovali pre firmu, ktorá nám dodala know-how. Nechali sa zaočkovať proti všetkým exotickým chorobám, mali problém stravovať sa v hotelových reštauráciách a tešili sa keď odtiaľto odídu.

Skutočnosť? Ostali tu, medzi nami. Oženili sa alebo vydali a nevrátili sa naspäť domov. Asi to tu také strašné nebolo, dokonca to bolo lepšie ako u nich doma (ich vyjadrenie).

Súčasnosť?

Už nie sme exotmi. Už nie sme neznáma krajina. Stali sme sa súčasťou Európy. Avšak za akú cenu?

Stratili sme identitu, originalitu, hrdosť. Zapredali sme všetko od prírodných zdrojov po mentalitu ľudí. Dobrovoľne sme zničili všetko, čo nás odlišovalo a tvorilo jedinečnými od ostatných, od spoločnej Európy. Od Európy, ktorej sme súčasťou, ale len ako vazali. Stali sme sa robotmi vykonávajúcimi a fungujúcimi na základe pokynov pochádzajúcimi mimo nás. Ľudia, ktorých sme si zvolili, aby nás chránili a bránili, usmerňovali a viedli, sú neschopní, falošní a zapredaní. Stali sme sa krajinou, kde neexistuje spoločný názor, názor ktorý našu krajinu pozdvihne a dá jasne najavo, že sme národ hrdý s bohatou kultúrou a schopnosťami.

Česť výnimkám, ktorí ešte stále existujú a snažia sa o nemožné…

Nadpis si domyslite „2“.

03.07.2024

Tak trochu pokračujem v mojom predošlom blogu o mimozemšťanoch, ktorí pristáli na Slovensku. Od toho času, kedy u nás pristáli sa udialo veľmi veľa. Voľby všetkého druhu, sľuby pred voľbami, realita po voľbách, vyzdvihovanie demokratických volieb, spochybňovanie výsledkov volieb, osočovanie voličov, zapredávanie štátu, trestné oznámenia na ľudí vo [...]

Čo?

22.04.2024

Čo povedať na dnešnú vládu. Čo povedať na dnešnú opozíciu? Nič rozumné. Nič, čo by opisovalo, alebo hodnotilo dnešnú aktuálnu situáciu. Nič, len hádky, kto čo a ako, kto kedy a prečo, kto s kým a za čo. Nuž musíme si zvyknúť, že naši volení nie sú vždy aj kompetentní. Musíme si zvyknúť, že naši kompetentní zastávajúc vrcholové funkcie, nie [...]

Povolebná doba – demagógia súčasnosti?

11.04.2024

Demokracia zvíťazila, názor občanov rozhodol, koniec, nie je čo riešiť. Veď predsa žijeme v demokratickej spoločnosti. Skutočnosť? Katastrofa… Sme spoločnosť, kde netolerujeme demokraciu, ale vyzdvihujeme tvrdý oportunistický názor – názor progresívny. Ale prečo? Čo znamená progresívnosť v našich zemepisných šírkach? Tvrdosť. Buď súhlasíš alebo [...]

koláž, fotky, mReportér

Legendárna AC/DC v plnej paráde. Najväčší hit rozpálil 100-tisíc ľudí, pozrite si, ako to vyzeralo

27.07.2024 05:00

Toto sú najlepšie videá týždňa, ktoré zachytili naši mReportéri.

Poľsko / Migrácia / Hranice / Kontroly /

Poľsko prijalo zákon uľahčujúci bezpečnostným zložkám použitie zbraní

26.07.2024 22:36

Varšava aj EÚ tvrdia, že Bielorusko a jeho spojenec Rusko migrantov posielajú k hraniciam zámerne v rámci hybridnej vojny.

Robert Fico / Tomáš Taraba /

PS: Taraba je najhorší minister v histórii rezortu. Fico by mal urobiť poriadok

26.07.2024 17:49

Michal Sabo upozornil, že minister počúva najmä záujmové skupiny a nemá úprimný záujem komunikovať s laickou ani odbornou verejnosťou.

Denys Šmyhaľ, Robert Fico, Ukrajina

Fico opäť volal s ukrajinským premiérom o zastavenej rope, navrhol mu riešenie

26.07.2024 17:00, aktualizované: 17:10

Obnova tranzitu časti ruskej ropy je podľa úradu vlády pre rafinériu Slovnaft mimoriadne dôležitá.

Kolis

Pravda - alebo klam?

Štatistiky blogu

Počet článkov: 18
Celková čítanosť: 28261x
Priemerná čítanosť článkov: 1570x

Autor blogu

Kategórie