Založ si blog

Mrcha doba.

Zvolebnieva sa.

Politické strany na čele so svojimi lídrami začínajú sľubovať, kritizovať, hádzať špinu na druhých, vyťahovať kauzy a nebránia sa ani vulgárnym útokom voči oponentom. Typická predvolebná stratégia v kultúrnom Slovensku.

Kultivovanosť, duchaplný prejav či skutočná znalosť problémov v spoločnosti a najmä ich riešenie je druhoradé a možno aj zbytočné strácanie času. Veď, kto by sledoval nudný prejav (aj keď možno racionálny a k veci), skôr je nám bližšia teatrálnosť, afektovanosť a osočovanie. V podstate to isté robíme aj my – „slušne a vecne komentujeme iných“.

Našim národným pokladom je zábudlivosť. To, čo nám politici pred voľbami nasľubujú a to, že nesplnia skoro nič (zoznam by bol dlhý), nám akosi nevadí. Samozrejme, nerátam ich osobné sľuby rôznym skupinám, ktoré ich dostali tam kde sú – tie sa plniť musia. A bežný občan sa musí uspokojiť s myšlienkou, že sa snažili, ale nevyšlo to – lebo okolnosti tomu zabránili. Ach tie okolnosti, ešteže ich máme.

Politikom sa môže stať každý. Už dávno neplatí, že by politik mal mať určitú úroveň vedomostí, schopností, kultúrnosti či sebakritiky. Už dávno nie je dôležité, aby politik nesklamal svojich voličov a aby sa jeho voliči nemuseli hanbiť za to, že mu dali svoj hlas. Už dávno nie je snahou politika stať sa štátnikom, ktorý by hájil záujmy svojej krajiny.

Veru tak, mrcha doba …, ale ako pre koho.

Funkčné obdobie politika je dostatočne dlhé na to, aby sa dostatočne zabezpečil či už v budúcnosti bude alebo nebude opätovne zvolený. To, či bol počas štyroch rokov prínosom pre spoločnosť nie je podstatné. Zodpovednosť voči voličom a sebareflexia nie sú v popise jeho práce. Áno, účet mu bude vystavený v nasledujúcich voľbách, ale ten netreba platiť. Zaplatili sme ho dávno my. Skutočná zodpovednosť a kvalita odvedenej práce (tak ako je to v iných profesiách) sa nehodnotí a dovolím si tvrdiť ani nevyžaduje (stačí sa pozrieť na prácu niektorých z nich).

Takíto ľudia reprezentujú nás občanov nielen doma, ale aj v zahraničí. Vytvárajú obraz o našej krajine a ľuďoch v nej žijúcich. Aký však môžu mať vzťah k vlasti a občanom, keď ich dokážu bez akýchkoľvek výčitiek zapredať, znevážiť alebo poskytnúť k účelom pre mnohých neprijateľných? Určite pozitívny, ale asi v inom smere akoby sa očakávalo.

Občan je dôležitý len v období volieb, inokedy musí znášať čo si zvolil a častokrát je tým aj sám prekvapený . Škoda, že ten istý občan rýchlo zabúda alebo je už tak znechutený a unavený stavom v našej politike, že stratil chuť a súdnosť pri hľadaní nového politika. Politika, ktorý by mal byť jeho oporou a nie hrobárom.

Čo?

22.04.2024

Čo povedať na dnešnú vládu. Čo povedať na dnešnú opozíciu? Nič rozumné. Nič, čo by opisovalo, alebo hodnotilo dnešnú aktuálnu situáciu. Nič, len hádky, kto čo a ako, kto kedy a prečo, kto s kým a za čo. Nuž musíme si zvyknúť, že naši volení nie sú vždy aj kompetentní. Musíme si zvyknúť, že naši kompetentní zastávajúc vrcholové funkcie, nie [...]

Povolebná doba – demagógia súčasnosti?

11.04.2024

Demokracia zvíťazila, názor občanov rozhodol, koniec, nie je čo riešiť. Veď predsa žijeme v demokratickej spoločnosti. Skutočnosť? Katastrofa… Sme spoločnosť, kde netolerujeme demokraciu, ale vyzdvihujeme tvrdý oportunistický názor – názor progresívny. Ale prečo? Čo znamená progresívnosť v našich zemepisných šírkach? Tvrdosť. Buď súhlasíš alebo [...]

Voľby = katastrofa spoločnosti.

07.04.2024

Porovnajte si vyjadrenia kandidátov a ich prisluhovačov pred voľbami a po nich. Vyjadrenia plné demokracie, slobody rozhodovania ľudí, slobody ich názoru, slobody a tolerancie volieb. Výsledok? Presne takí, akí sme ako národ. Falošní, neprajní, zakomplexovaní. Hneď na druhý deň sú médiá a sociálne siete plné dehonestujúcich, oportunistických [...]

Checkmate

„Bezpečnostné dôvody“. Moskovský aerosalón ani tento rok nebude, píše Kommersant

26.06.2024 07:07

Naposledy v roku 2021 si Vladimir Putin na MAKS-e prezrel pripravovanú novú ruskú stíhačku Checkmate (Šachmat).

Slovak University Startup Cup 2024

Ocenili študentské startupy. Absolútny víťaz „vyhladzuje dáta"

26.06.2024 07:00

Ktoré študentské startupy zabodovali v tohtoročnej súťaži?

799388029

Lex Rubiales: Bozk bez súhlasu je sexuálnym napadnutím

26.06.2024 06:46

Španielsky najvyšší súd rozhodol, že bozk bez "tichého súhlasu" je možné považovať za sexuálne napadnutie.

vojna na Ukrajine

ONLINE: Moskva odkázala Západu, aby Rusko tragicky nepodcenil. Presadíme svoje záujmy v akejkoľvek situácii, tvrdí

26.06.2024 06:20, aktualizované: 06:44

Ak Západ podcení odhodlanie Ruska brániť sa, môže to mať tragické následky, varoval námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov

Kolis

Pravda - alebo klam?

Štatistiky blogu

Počet článkov: 17
Celková čítanosť: 26791x
Priemerná čítanosť článkov: 1576x

Autor blogu

Kategórie